ILMASTOKALENTERI 

Vuosittain toistuvat ilmastopäivät ja -tapahtumat löytyvät täältä!

Tammikuu

Ilmastopäivät uinuvat talviunilla tammikuussa

Jos tiedät päivän, kerrothan siitä meille osoitteeseen [email protected] 

Ehkä voit kehitellä vuosittaisen ilmastopäivän tammikuulle! Ainakin tilaa riittää. 

Norjan luminen vuoristo ilmastokalenteri

Helmikuu

27.2 Kansainvälinen jääkarhun päivä / International Polar Bear Day

Kuvat ilmastonmuutoksen takia ahdingossa olevista jääkarhuista on monelle tuttu. Onkin siis aika tehdä ilmastotekoja. Tänään vietetään jääkarhujen päivää!
 Lisätietoa englanniksi WWF:n sivuilla

Upeat revontulet Norjan vuoristossa helmikuussa

Maaliskuu

3.3 Kansainvälinen villin luonnon päivä / World Wildlife Day

Päivä jolloin katse suunnataan villien kasvi- ja eläinlajien puoleen, muistaen samalla myös salametsästyksen haitat, luonnonsuojelun merkitys ja luonnon monimuotoisuus. Lisätietoa YK-liiton sivuilla

21.3 Maailman metsäpäivä / International Day of Forests

Maailman metsäpäivää voi juhlia kiinnittämällä huomiota metsien hyvinvointiin kotimaassa ja maailmalla. Metsien tärkeys on kiistämätön. Ne tarjoavat toimeentuloa, ruokaa ja rauhaa kiireisen arjen keskellä. Metsät ovat maapallolle niin tärkeitä, että sademetsiä sanotaan maapallon keuhkoiksi. Sinä voit juhlistaa metsäpäivää vaikkapa järjestämällä metsäretken, istuttamalla puun tai ottamalla metsien hyvinvoinnin puheeksi. Lisätietoa:  Suomen YK-liiton sivuilla  &   (englanniksi) YK:n sivuilla

23.3 Maailman ilmatieteen päivä / World Meteorological Day

Jos ilmastonmuutos yhä etenee, se tarkoittaa yhä epävakaisempia sääolosuhteita. Kansainvälisen tason meteorologia- ja hydologiajärjestöjen ja näiden verkostojen yhteistyön avulla on mahdollista vastata tähän haasteeseen. Erityisesti haavoittuvimpien alueiden suojelu on mahdollista kehittämällä kunnollisia varotoimia ja lisäämällä valmiuksia. Lisätietoa:  Suomen YK-liiton sivuilla  &   kotisivut englanniksi

27.3 EARTH HOUR (klo. 20.30 - 21.30)

Laittamalla turhat valot ja sählölaitteet pois päältä tunnin ajaksi, voit osoittaa päättäjille huolesi luonnon ja ilmastokriisin puolesta. Tempaus on maailmanlaajuinen. Lisätietoa WWF:n sivuilla.

Auringonlasku Norjassa maaliskuussa

Huhtikuu

22.4 Kansainvälinen Äiti Maan päivä / International Mother Earth Day

Kansainvälisenä Äiti Maan päivänä suunnataan katse maapallon ekosyseemeihin, jotta ne säilyisivät myös tuleville sukupolville. Maan päivänä kiinnitetään huomiota yhteisen vastuun kantoon, maapallon ekosysteemejen suojelemiseen ja niiden terveyden ja eheyden palauttamiseen. Lisätietoa:  Suomen YK-liiton sivuilla  &   YK:n sivuilla englanniksi

Oransssi taivas, muuttolinnut

Toukokuu

20.5 Maailman mehiläispäivä / World Bee Day

Mehiläisten ja muiden pölyttäjien kunniaksi järjestettävä päivä, jona keskitytään suojelemaan luonnolle tärkeitä pölyttäjiä, joita ihmisten toiminta on asettanut vaaraan. Lisätietoa:  Suomen YK-liiton sivuilla  &   englanniksi YK:n sivuilla

Toukokuun lopussa: Maailma kylässä -festivaali, Helsinki

Vuoden 2021 festivaalin teemana on tulevaisuus. Festarin teemalla halutaan osoittaa, että on tärkeää katsoa tulevaisuuteen. Siihen ei ole liian myöhäistä vaikuttaa!  Lisätietoa:  Kotisivut  

Kirsikankukat toukokuussa

Kesäkuu

3.6 Maailman polkupyöräpäivä / World Bicycle Day

Päivä pyöräilykulttuurin edistämiseksi. Jätä moottorivälineet kotiin ja pyöräile perille tai vain huvin vuoksi! Lisätietoa:  englanniksi YK:n sivuilla  

5.6 Maailman ympäristöpäivä/ World Environment Day

Vuodesta 1972 maailman ympäristöpäivänä on keskusteltu luonnonsuojelusta, ympäristön tärkeydestä ja rohkaistu ihmisiä toimimaan ympäristön puolesta. Päivää juhlistetaan järjestetämällä tapahtumia yli sadassa eri maassa erilaisten vuosittain vaihtuvien teemojen kera.
Lisätietoa:  Suomen YK-liiton sivuillakotisivut englanniksi  

8.6 Maailman merien päivä / World Oceans Day

Merien päivänä suojellaan maapallon tärkeimpiin kuuluvaa ekosysteemiä. Merien terveyttä uhkaa ilmastonmuutoksen lisäksi erityisesti muoviroskan määrä, joka kulkeutuu meriin ja saastuttaa niitä. 
Lisätietoa:  Suomen YK-liiton sivuilla & englanniksi YK:n sivuillakotisivut englanniksi  

17.6 Kansainvälinen päivä aavikoitumisen ja kuivuuden ehkäisemiseksi / World Day to Combat Desertification and Drought

Kuivuutta vastaan taistellaan tänä päivänä muun muassa tuomalla sen vaikutukset yleiseen tietoon. Ilmastokriisin etenemisen yksi seurauksista on kuivuus, joka aiheuttaa maaperän köyhtymistä ja aavikoitumista. Sen lisäksi kuivuus tuo mukanaan sosiaalisia kriisejä ja kasvattaa konfliktien riskiä. Kansainvälinen yhteistyö on erityisen tärkeää, koska kuivuus ja siihen liittyvät ongelmat tulevat vaikuttamaan koko maailmaan, valtioiden rajoista riippumatta. Päivää on vietetty virallisesti vuodesta 1995.
Lisätietoa:  Suomen YK-liiton sivuilla & englanniksi YK:n sivuilla

29.6 Kansainvälinen tropiikin päivä / International day of the Tropics

Kansainvälisen tropiikin päivän tarkoituksena on tuoda tietoisuutta tropiikeista ja niiden suojelusta. Näiden erittäin monipuolisten ekosysteemien suojelu on todella merkityksellistä ja tropiikin hyvinvointiin huomion kiinnittäminen on tärkeää myös Suomessa.
Lisätietoa:  Suomen YK-liiton sivuilla & englanniksi YK:n sivuilla

Joutsenperhe kesäkuussa järvellä

Heinäkuu

14.7 Maailman simpanssien päivä/ World Chimpanzee Day

Simpanssit ovat uhanalainen laji, ja kaipaavat suojelua myös ihmisen aiheuttamalta ilmastokriisiltä.

Lisätietoa: Kotisivut englanniksi 

Kukkia Dolomiiteilla heinäkuussa, ilmastopäivät

Elokuu

Elokuussa IlmastoAreena

Jokaiselle avoin ja maksuton tapahtuma, jossa on ajankohtaisia keskusteluja ja tapahtumia ilmastonmuutokseen liittyen.
Lisätietoa: Kotisivut 

Elokuussa Ilmansuojelupäivät

Ilmansuojeluyhdistys ry:n järjestämät llmansuojelupäivät on tarkoitettu ilmansuojelusta kiinnostuneille sekä alan asiantuntijoille.
Lisätietoa: Kotisivut 

Retki Lapin maisemissa elokuussa.

Syyskuu

Zero Waste Syyskuu -kampanja

Kampanja kestää koko kuukauden ajan ja kannustaa ihmisiä vähentämään syntyvää jätteen määrää. Myös keskustelua kestävästä elämäntavasta kannattaa käydä! 


Lisätietoa:Tapahtuman kotisivut

7.9 Kansainvälinen päivä puhtaan ilman puolesta / International Day of Clean Air for blue skies

Kansainvälinen päivä puhtaan ilman puolesta on nostettu esille, jotta tietoisuus puhtaan ilman merkityksestä tulisi jokaisen tietoon. On tärkeää tuoda sanomaa esille yksilöille, yhteisöille, yrityksille ja valtion hallinnolle. Puhdas ilma on merkityksellistä terveydelle, taloudelle ja ennen kaikkea ympäristölle. Etsi sinäkin tänä päivänä avoimin mielin tietoa ja vaikutusmahdollisuuksia, jotta saisimme nauttia puhtaasta ilmasta jatkossa.
Lisätietoa: englanniksi YK:n sivuilla & englanniksi kotisivut

22.9 Maailman autoton päivä / World Car Free Day

Jätä tänä päivänä auto kotiin! Autoton päivä on luotu, koska on tärkeää ymmärtää kulkuvälineiden merkitys ilman saatumisen edesauttajana. Päivän tarkoituksena on myös markkinoida muita kestävämpiä kulkuvälineitä, kuten pyöräilyä.
Lisätietoa: englanniksi YK:n sivuilla 

24.09 Maailman merenkulkupäivä / World Maritime Day

2020 maailman merenkulun päivänä keskitytään erityisesti kestävään kuljetukseen, koska teemaksi on valittu ”Sustainable Shipping for a Sustainable Planet”. Päivän tarkoituksena on tietoisuuden lisääminen merenkulusta ja sen kehittymisen tärkeydestä.
Lisätietoa: Suomen YK-liiton sivuilla  

Upea ruskaretki Saanalla syyskuussa.

Lokakuu

1-31.10 Lihaton lokakuu

Lokakuussa on loistava mahdollisuus säästää ympäristöä ja tehdä herkullista kasvisruokaa. Osallistu lihattomaan lokakuuhun jättämällä liha pois ruokavaliostasi. Voit kiinnittää lokuussa erityistä huomiota kestävään kuluttamiseen ruokailutottumustesi osalta.
Lisätietoa: WWF:n sivuilla Mistä idea lihattomaan lokakuuhun syntyi?  

7.10 Maailman elinympäristöjen päivä / World Habitat Day

YK: on perustanut päivän muistuttaakseen kaupunkiemme kriittisen tarkastelun tärkeydestä. Tänä päivänä voit pohtia, miten sinun kotikaupunkiasi voisi muuttaa kestävämpään suuntaan. Päivän tarkoituksena on myös muistuttaa, että kaikilla on oikeus riittävään suojaan. Päivä liittyy olennaisena osana YK:n kestävän kehityksen tavoitteeseen 11. Sen tavoitteena on kattavat, turvalliset, joustavat ja ympäristöystävällisemmät kaupungit.
Lisätietoa: englanniksi YK:n sivuilla 

Maaruska Lapissa syksyllä, kestävä matkailu

Marraskuu

1.11 Maailman vegaanipäivä / world vegan day

Sinäkin voit osallistua kokkaamalla vegaanisen reseptin mukaan tai valitsemalla vegaanisen tuotteen.
Lisätietoa: englanniksi kotisivut 

6.11 Kansainvälinen päivä ympäristön hyväksikäytön estämiseksi sodissa ja aseellisissa konflikteissa

Ympäristöä voi sanoa sotien unohdetuksi uhriksi. Sodissa tappiot lasketaan usein yksipuolisesti unohtaen niiden tuottama tuho ympäristölle. Ympäristön merkityksellisyyden takia sen tuhoaminen on kuitenkin käytetty sotastrategia, jonka seuraukset ovat tuhoisia. Täytyy myös muistaa, että konflikteja aloitetaan nimenomaan luonnonvarojen takia.
Lisätietoa: suomeksi UNRIC:n sivuilla 

27.11 Älä osta mitään -päivä

Vietetään vuosittain samaan aikaan kuin ”Black Fridayta”. Älä osta mitään -päivä haastaa pohtimaan omaa kulutusta ja sen ympäristövaikutuksia. 
Lisätietoa: Päivän kotisivut 

23.11 - 29.11.2020 (Vk 48) Lempivaatteeni -kampanja

Vaateteollisuudella tuotetaan merkittäviä kasvihuonepäästöjä. Lempivaatteeni -kampanja kannustaa meistä jokaista mukaan vaatimaan muutosta kohti kestävää vaateteollisuutta sekä  arvostamaan ja pitämään huolta vaatteistamme. Lempivaatteeni-kampanja järjestetään samalla viikolla kuin ostotapahtuma Black Friday. Eetin sivuilta löydät osallistumisohjeet.

Lisätietoa: Eetin tapahtuma 

Joutsenet Lapissa järvellä marraskuussa

Joulukuu

5.12 Youth Climate Action Day

Maailmanlaajuinen liike, jossa nuoret nostavat esille ilmastonmuutoksen sekä globaalin oikeudenmukaisuuden ja keksivät itse sekä jakavat toisilleen ideoita sosiaalisessa mediassa, joita toteuttavat kyseisenä päivänä.

Lisätietoa: englanniksi kotisivut 

11.12 Kansainvälinen maailman vuorten päivä / International Mountain Day

Joulukuun 11. päivä on julistettu kansainväliseksi vuoristopäiväksi, jotta vuoristotkaan eivät jää huomiotta. Myös ilmastonmuutos haastaa vuorten ekosysteemejä. YK:n mukaan 27 % maapallon pinta-alasta on vuorten peitossa.
Lisätietoa: Suomen YK-liiton sivuilla & englanniksi YK:n sivuilla 

Luminen tunturi Lapissa joulukuussa

Kaikki tässä nähdyt upeat luontokuvat ovat Jenni Ruotsalaisen ottamia. Kuvat sijoittuvat niin Suomeen, Norjaan kuin Itävaltaankin.

 Tiedätkö jonkin ilmastopäivän tai -tapahtuman, jonka voisi lisätä kalenteriin? Kerro siitä sähköpostilla
 [email protected]